Mobil: +36 20 337 26 35

A felnőttek beszédfejlesztése

A példa kötelez!


Minden szülő azt szeretné, hogy a gyermeke jól boldoguljon az életben.
Bizonyára azt is szeretné, hogy még többre vigye, mint ő. Sikeres és boldog ember legyen.

Az emberi kapcsolatok alapja a kommunikáció, az információ átadása, cseréje. Ez elsősorban beszéd útján történik. Természetesen a hangos beszéd kiegészül metakommunikációs eszközökkel is, mint például a mimika, gesztusok, testbeszéd stb., melyek módosítják és egyedivé teszik a közlendő minőségét.

Az az ember, aki birtokában van a tiszta, ritmusos, dallamos, megfelelően hangsúlyozott, nyelvtanilag helyes, tartalmilag jól összeállított beszédnek, valójában jobban boldogul az életben, mint aki ezek hiányával küzd. Bátran kezdeményez társalgást, könnyebben megérteti magát, sikeresebben intézheti ügyeit és magabiztosabb lesz.
Gyermekeink ezt születésüktől kezdve megérzik, később pedig látják, megtapasztalják mellettünk. Számukra mi, a szülők vagyunk az első példa.

Tehát a példa kötelez!

Az édesanya szerepe még jobban kiemelkedik, hiszen ő van legtöbbet a kisbabával, ő fogja bevezetni a közlés világába gyermekét. Tőle hallja az első szavakat, mondatokat, dalokat.
Talán nem is gondoljuk végig, hogy mekkora a felelősség rajtunk!
Sajnos sokszor találkozunk olyan gyermekekkel, akik valamilyen beszédproblémával küzdenek: hibásan ejtenek hangokat, hadarnak... stb.
Tanácsos ilyen esetben elbeszélgetni a szülőkkel, a családdal, mert sokszor tapasztalható, hogy valamelyik szülő ejti hibásan a kérdéses hangot, esetleg túl gyorsan beszél.
Amennyiben nyitott a szülő, a család és fontos a gyermeke eredményessége, úgy nem bántásnak veszi a hibás beszédpélda feltárását, hanem közös erővel igyekszik kijavítani azt.
Bátran merjük felvállalni beszédhibánkat és forduljunk szakemberhez segítségért, ezzel is példát mutatunk gyermekünknek!
Lehetnek hibáink, de azokat igyekszünk kijavítani. Megdolgozunk, küzdünk, elfáradunk, de jó érzéssel tölt el minket a szép eredmény.
Külön kell beszélni a hallási veszteséggel, hallássérüléssel rendelkező szülői példáról. Tapasztalatok azt mutatják, hogy a kis  és közepes hallásveszteségű úgynevezett nagyothalló szülők a hangos beszéd példáját kívánják adni és azt szeretnék, hogy gyermekeik jól beszéljenek.
A súlyos hallássérült szülők többsége is szeretné, ha gyermeke megtanulna beszélni, mert látja a beilleszkedés és elfogadás nehezítettségét ennek hiányában.
Mi azon hallássérült felnőtteknek  szülők, nagyszülők, kamaszok, középiskolások  tudunk segítséget nyújtani, akik megértik a jó példa jelentőségét. Saját elhatározásukból szeretnének érthető, jól megfogalmazott beszédükkel jobban boldogulni az életben és egyben megfelelő beszédpéldát mutatni majd a gyermeküknek.

Soha nem késő!

Igaz, a kor előrehaladtával a már rögzült hibákat kicsit nehezebb javítani, de kitartó munkával minden lehetséges.

Sajnos a hallássérült felnőttek beszédgondozása nem megoldott terület.
Az általános iskolai tanulmányaik ideje alatt a pedagógusok figyelnek a beszédükre. A speciális iskolák elsődleges feladata a magyar nyelv, az anyanyelv elsajátíttatása, az írott és a beszélt nyelv kidolgozása.
Kikerülvén a speciális iskolából a gyermekek még a középiskolában kapnak utazó szurdopedagógiai megsegítést, de ha munkába állnak, már nem.
Eltelik néhány év és a hallássérült beszéde egyre romlik, legfőképpen akkor, ha a halló közeg hiányzik a környezetéből. Különösen veszélyeztetett a beszéd szempontjából az a család, ahol a családtagok is hallássérültek.

Szeretettel várunk mindenkit, aki tanácsot vagy segítséget kér a beszédjavításban vagy a hallással, hallókészülékkel kapcsolatban.

Beszélgessünk!

Speciális hallásdiagnosztika
hallókészülékek, fülillesztékek, elemek, kommunikációt segítő eszközök...
Copyright © 2015. Minden jog fenntartva EduKid kft.. | Az oldalt fejlesztette: Audiosoft IT-Consulting Kft.