Mobil: +36 20 337 26 35

Hallásunk

A hallás élőlényekre jellemző élettani folyamat, melynek során valamilyen vivőközegben terjedő hanghullámok hatására az egyénben szubjektív hangérzet jön létre. A fülünk a hang magasságát és a hangerőt képes érzékelni, valamint alkalmas a hang irányának megítélésére is.

A külső fül

A külső fül magába foglalja a fülkagylót, a hallójáratot és a dobhártyát. Ez csatornaként működik, mely a környezeti hangokat a hallómechanizmushoz vezeti. A fülkagyló segít a hanghullámokat befogni és a hallójáraton keresztül a dobhártyáig vezetni.

A középfül

A középfül egy levegővel telt üreg, mely az emberi szervezet legkisebb csontjait tartalmazza – kalapács, üllő és kengyel. Ezek egyik oldalon a dobhártyával, másik oldalon egy vékony hártyán keresztül a belső füllel állnak kapcsolatban. A fülkürtön keresztül a középfül a garattal is kapcsolatban van. Ezen kapcsolat célja, hogy a nyomás a környezetnek megfelelő legyen a középfülben.

A belső fül

A csiga és az egyensúlyozó-szerv képezik a belső fület. A csiga a felelős a jelfeldolgozásért, az ívjáratok az egyensúlyozásért. A csiga belső járata folyadékkal teli és teljes hosszában szőrsejtek helyezkednek el rajta. A hallócsontok mozgása által kiváltott hullámok a folyadékra terjednek tovább és ingerlik a szőrsejteket melyek aktiválják a hallóideget. A hanghullámokat az agyba továbbítják feldolgozásra és értelmezésre.

Speciális hallásdiagnosztika
hallókészülékek, fülillesztékek, elemek, kommunikációt segítő eszközök...
Copyright © 2015. Minden jog fenntartva EduKid kft.. | Az oldalt fejlesztette: Audiosoft IT-Consulting Kft.