Mobil: +36 20 337 26 35

 

Fonéma vizsgálat


beszédhang ≠ fonéma

Fonémának a beszédhangoknak azt a nyalábját nevezzük, amelynek jelentés megkülönböztető szerepe van.
A beszélt nyelvben a fonéma a hangok olyan elemi, elvont egysége, amely szavakat különböztet meg egymástól. Önálló jelentéssel nem rendelkezik, hanem jelentés megkülönböztető szerepe van.


A fonémák a beszédhangokat reprezentáló absztrakciók. Ez azt jelenti, hogy az ember szépen kihallja az egyes beszédhangokat, és felismeri, hogy bizonyos különböző környezetben előforduló beszédhangok ugyanazt a fonémát, más beszédhangok meg más fonémát valósítanak meg. Ez a fonémahallás.


A fonématudat kialakulása tulajdonképpen az anyanyelvi fonémarendszernek a hallásban és az artikulációs szervekben való rögzülését jelenti
A fonématudat egyes esetekben (pl. kín-kán) a hallás „elnagyoltabbá” válásával, más esetekben (b-p, d-t, s-sz-z) a hallás finomodásával jár.


A fejletlen fonématudat nehezíti az írás elsajátítását. A beszédben is jelentkezhet probléma, pl. ‘pap’-’bab’, ‘tél’-’dél’ szavakban.


A teszt során a szakember beszédhangok differenciálását vizsgálja egy speciálisan erre kifejlesztett programmal, kb. 8 éves kortól.

Speciális hallásdiagnosztika
hallókészülékek, fülillesztékek, elemek, kommunikációt segítő eszközök...
Copyright © 2015. Minden jog fenntartva EduKid kft.. | Az oldalt fejlesztette: Audiosoft IT-Consulting Kft.