Mobil: +36 20 337 26 35

 

Reflux

A reflux betegség igen gyakori. A jellemző típusos tünetei a gyomorégés, a savas (vagy epés, vagy semleges) gyomortartalom felböfögése (vagy simán visszajutása) a nyelőcsőbe. Előfordul még émelygés, nyáladzás.


A reflux betegségnek nemcsak típusos tünetei lehetnek, hanem kísérhetik alattomos (nem típusos), úgynevezett "nyelőcsövön kívüli" tünetek is. Ezek sokszor félrevezetik az orvost és a beteget egyaránt. A beteg a különböző nyelőcsövön kívüli panaszok miatt nem is emésztőszervi specialistához (gasztroenterológushoz) fordul, hanem az adott tünetnek-panasznak megfelelő szakorvoshoz. A beteg további sorsa részben azon is múlik, hogy a különböző szakorvosok felismerik-e, hogy a szakterületükhöz tartozó panasz hátterében reflux betegség áll.


1. Gyakoriak a reflux okozta fül-orr-gégészeti problémák: krónikus gégegyulladás, hangszálcsomó, krónikus torokgyulladás, "száraz torok", ritkábban: arcüreg-és középfül gyulladás, "gégegörcs". Egy nagy nemzetközi vizsgálat (ProGERD study) 6000 refluxos betegnél elemezte a gégészeti panaszokat: a gyakoriságot 10,4%-nak találták és megállapították, hogy fokozottan hajlamosít az idősebb kor és a reflux fennállásának hosszú időtartama


2. Sokszor a különböző légúti megbetegedések hátterében is reflux betegség rejlik. Kimutatták, hogy a krónikus köhögés 3. leggyakoribb oka a reflux. Az asztmások között a reflux gyakorisága igen magas (34-89%). Meglepő eredményeket hozott az a vizsgálat, mely olyan asztmás betegek nyelőcső pH-mérését végezte el, akiknek nem voltat jellegzetes reflux-panaszai: közöttük a vizsgálat mégis 50-65%-ban igazolt savas refluxot. Más tüdőgyógyászati kórképekben - krónikus hörghurut, visszatérő tüdőgyulladások- is igazolták a reflux szerepét. Egy magyar munkacsoport (Berta dr. és munkatársai) vizsgálta a tüdőgyógyászatra beutalt betegek között a refluxos panaszok előfordulását és 40%-nak találták ezt az arányt.


3. Az éjszakai reflux alattomos és sokszor a beteg sem észleli közvetlenül. A következmény alvászavarok, alvás alatti légzészavarok, nappali álmosság képében jelentkeznek. Számos klinikai vizsgálat elemezte a kérdést és azt találták, hogy az éjszakai reflux elalvási nehezítettséget, felületes alvást, éjszakai felriadásokat, rémálmokat okozhat. Másnap a beteg álmos, teljesítő képessége csökken.. 


4. A magasra - szájüregbe - feljutó savas reflux a fogak zománcának károsodását okozza, ezért még a fogorvosoknak is gondolni kell erre a problémára.
Összefoglalva a reflux betegség felismerése nem mindig könnyű, de szerteágazó tünetei és következményei miatt igen fontos a korai diagnózis és kezelés.

Speciális hallásdiagnosztika
hallókészülékek, fülillesztékek, elemek, kommunikációt segítő eszközök...
Copyright © 2015. Minden jog fenntartva EduKid kft.. | Az oldalt fejlesztette: Audiosoft IT-Consulting Kft.