Mobil: +36 20 337 26 35

Beszédfejlesztés

Hallássérült gyermekeknél a beszéd - mint legmagasabb rendű idegrendszeri tevékenység - legtöbb esetben sérült. A beszédfejlesztés lépcsőfoka:

  • beszédkedv felkeltése, a megfelelő motiváltsági szint fenntartása
  • hallási figyelem felkeltése, a hallási differenciáló képesség kialakítása és fejlesztése
  • az artikulációs készség kialakítása és fejlesztése, a ciklizálás kialakítása és gyakorlása
  • a beszédértés fejlesztése, szókincsfejlesztés és bővítés, egyszerű mondatok alkotása, a beszéd és mozgás összerendezése és szinten tartása

A beszédzavarok felismerésén és kezelésén túl fontos szerepe van a beszédzavarok megelőzésének illetve a már kialakult beszédzavarok következményes elváltozásainak kiküszöbölése. Az anyanyelv elsajátításának üteme gyermekenként változó. A terápiák alkalmazásánál az elsődleges szempont a gyermek mindenkori beszédállapota. A beszédfejlesztés lépcsőfokainak egyéni ötvözése adja meg a speciális és egyben komplex fejlesztés lehetőségét.

Központunkban beszédfejlődési problémákra is segítséget nyújtunk. A beszéd elsajátításának alapfeltétele az ép hallás. A helyes beszéd kialakulását akadályozhatja többek közt visszatérő fülbetegség is, de átmeneti vezetéses halláscsökkenés, középfülgyulladás következtében is kialakulhat. Mivel ez gyógyítható, csak akkor okoz igazán problémát, ha éppen a beszéd elindulásának időszakában elhúzódó, vagy vissza-visszatérő formában jelentkezik.
A hallás különböző mértékű csökkenése, maradandó sérülése esetén speciális foglalkozás, fejlesztés szükséges. Szurdopedagógusunk a hallásmérések alatti megfigyelései és az audiogram alapján tanácsot ad a korai fejlesztést igénylőktől, az iskoláskorú hallássérültek beszédfejlesztésén át egészen a középiskoláskorig.
Segítséget nyújt a hallási figyelem, a koncentráció fejlesztésében, a kiejtés javításában, szókincsbővítésben és tanulási nehézségek terén is.


Szerdahelyiné Fehér Zsuzsanna
Gyógypedagógiai szaktanácsadó

Speciális hallásdiagnosztika
hallókészülékek, fülillesztékek, elemek, kommunikációt segítő eszközök...
Copyright © 2015. Minden jog fenntartva EduKid kft.. | Az oldalt fejlesztette: Audiosoft IT-Consulting Kft.