Mobil: +36 20 337 26 35

Halld a világot és ő is meghall Téged! Információs kampányt indít az EduKid

A Hallássérültek Lapja, röviden: HASÉ, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége havi megjelenésű folyóirata, mely egyaránt szól a sorstársaknak és a külvilágnak. Minden hónapban olvashatnak a sorstársakkal történtekről, közérdekű információkról, programokról, sport- és kulturális hírekről. A HASÉ szoros részesei és részben szerzői a tagok, mindenkinek lehetősége van beküldeni irományát, megosztva sorstársaival a vele történteket, ugyanakkor igyekszik átfogó képet adni a világban lezajlott, hallássérültekkel kapcsolatos hírekről, újdonságokról. Előfizethető a Magyar Postánál.


Az idei ősz új szeleket fújt az EduKid Speciális Hallásdiagnosztikai és Fejlesztő Központ háza tájára. Ősszel indult útjára a HÍD-program, megjelent ingyenes, hiánypótló információs kiadványuk a Halld a világ hangjait! című dosszié, novemberben pedig megnyílik a második EduKid üzlet Budapesten a Harminckettesek terén.


Takács Katalint sokan ismerik, hiszen több mint 15 éve segíti a hallássérülteket. Ő Magyarország egyetlen, végzett gyermekaudiológusa, hallásakusztikus mestere. Diplomáját Lübeckben szerezte, mert hazánkban a mai napig nincs ilyen jellegű képzés, nincs ilyen szak egyik főiskolán, egyetemen sem. 2009 óta vezeti az EduKid központot, ahol megvalósult a felnőtt ellátástól teljesen független gyermek hallásdiagnosztika, fejlesztés és rehabilitáció. A központ az ország minden részéről fogadja nemcsak a hallássérült, hanem a halmozott fogyatékkal élő gyermekeket és fiatal felnőtteket is. A cél egy olyan gyermek- és szülőbarát hely létrehozása volt, ahol nincs fehér köpeny, nincs kórház-szag, ahol családias környezetben a szakemberekkel és a szülőkkel együttműködve végzik el a gyermek korának és mentális állapotának megfelelő speciális vizsgálatokat. Itt zajlik a hallókészülék beállítása, a szurdopedagógiai és gyógypedagógiai fejlesztés is.


A múltról és a jövő terveiről beszélgettünk:


Mi motivált arra, hogy létrehozd az EduKid-et?

Sokszor láttam, hogy a gyermekeket a fülészeteken kicsi felnőttekként kezelik. Egyre inkább erősödött bennem egy olyan vizsgálati hely létrehozása, ahol a kisgyerekeket barátságos, vidám környezetben vizsgálják, s nem kis felnőttként, hanem gyerekként kezelik. Így született meg az EduKid létrehozásának gondolata, ami 2010 januárjától meg is valósult Budapesten az Akácfa utcában a De-max égisze alatt, sok-sok segítséggel.


Abszolút pozitívum volt, hogy sok szakember, hallókészülék-gyártó cég támogatott a központ létrejöttében. Több, mint 15 éve foglalkozom gyerekekkel, folyamatosan tanultam, képeztem magam, hogy minél jobban megértsem őket és tudjak segíteni. Elvégeztem a gyógypedagógiai asszisztensi képzést, 2011-ben pedig Lübeckben gyermekaudiológusi végzettséget szereztem. Felkészülten vágtam bele ebbe a vállalkozásba, hiszen Magyarországon a mai napig mi vagyunk az egyetlen ilyen központ.


Mennyivel másabb ez a hely? Mi az, ami egyedivé teszi?

Ez nem kórház. Itt nincs fehér köpeny, nincs tömeg, nincs órákig tartó várakozási idő. Ezzel szemben belengi egy olyan hangulat, mely megmagyarázhatatlan, ami a felnőtt ellátásban nincs. Itt egy helyen, egymást kiegészítve valósul meg az audiológiai, hallásakusztikusi munka és a szurdopedagógiai, igény szerint gyógypedagógiai fejlesztés. Sokszor lépnek át szakemberek határokat, olyan területre „ tévednek” mely számukra ismeretlen, a gyógypedagógus feladata az audiológus segítése, nem szabadna mérnie, főleg nem hallókészülékes rehabilitációt végeznie, hiszen ez egy külön szakma. A szurdopedagógus munkája ugyanakkor elengedhetetlen, hiszen mi hallásakusztikusok csakis velük szorosan együttműködve tudunk korrekt ellátást biztosítani.


Mi nem vagyunk többek, mint más szakrendelések, csak mások vagyunk. Talán abban is, hogy fogadunk halmozottan sérült gyermekeket, illetve foglalkozunk a különböző tanulási és viselkedési zavarokkal küzdő gyermekek fejlesztésével is. Felkészült, képzett szakember-csapattal, kiemelkedő klinikai - kórházi - háttérrel dolgozunk.


Úgy hallottam nemsokára nyílik a második Központ is Budapesten...

Igen, novemberben nyílik budapesti második Központunk a Harminckettesek terén a Kisfaludy és Kis Stáció utca sarkán. Már zajlanak az utolsó simítások, a belső enteriőr kialakítása, felnőtt és gyermek-vizsgáló festése, a szükséges engedélyek beszerzése. Készülünk a hivatalos átadásra, ünnepélyes megnyitóra. Muszáj volt új helyet keresnünk, mert egyszerűen kinőttük az Akácfa utcai Központunkat. Itt már mindennek lesz helye, lesz külön felnőtt és gyermekvizsgáló helyiség, fejlesztő szoba és végre folyamatos lesz a fül-orr-gégészeti rendelés is. Újdonság, hogy munkatársaink időközben jelnyelvet is tanultak, hogy siket ügyfeleinkkel, gyermekekkel könnyebb legyen a kommunikáció. Úgy érzem, hogy egyre korábban tudjuk a hallássérülés tényét megállapítani, mely egyrészről a védőnői hálózat lelkiismeretes munkájának és az OGYEI törekvéseinek köszönhető. Közös munkánk révén nemrég megjelent Halld a világ hangjait! című dosszié, illetve az ősszel útjára indult HÍD-programunk.


Mit tartalmaz a dosszié?

A dosszié egy hiánypótló, tájékoztató-információs kiadvány, mely hallássérült gyermeket nevelő szülőknek, fiatal felnőtteknek, fül-orr-gégész szakembereknek, védőnőknek, gyermekorvosoknak, pedagógusoknak, gyógypedagógusoknak, hallássérült gyermekekkel foglalkozó szervezetek, intézmények munkatársainak szól. Szakmai cikkek, információk, háttéranyagok gyűjteménye szakemberek tollából. Mindent összegyűjtöttünk ebben, ami a hallásproblémákról és kezelésükről, rehabilitációjukról szól. A dosszié előnyei: hiteles, folyton frissülő, aktuális, és ingyenesen hozzáférhető. Honlapunkról előzetes regisztráció után ingyenesen letölthető, de kérés szerint nyomtatott formában és CD-n is megkapható személyesen előzetes bejelentkezés alapján vagy postai utánvéttel is kiküldjük.


A HÍD-programnak milyen célkitűzései vannak?

A HÍD-program keretében országos programot indítottunk, melynek eszmeiségével Kabai László, az Irigy Hónaljmirigy dobosa is egyetért. A program részeként induló „Összefogás együtt egymásért...” országos kampány célja egyrészt, hogy felhívja a figyelmet a halláskárosodás veszélyeire, a hallás megőrzésének lehetőségeire, másrészt a HÍD-program a prevenció mellett a társadalmi elfogadás jegyében a halló és siket világ közötti átjárót kívánja jelképezni. Az EduKid szeretne az ország minden gyermekekkel foglalkozó intézményébe eljutni akik egyetértenek a program törekvéseivel. A kampány során különböző helyszíneken, óvodákban, iskolákban, oktatási intézményekben, rendezvényeken lesz felvilágosító előadás, filmvetítés, egészségnapos, zenés, vidám családi nap keretében.


Nagyon sok a hallássérült gyermek. A hallókészülék ellátásban nagyon sok gyártó vesz részt, nagyon sok hallókészülék-üzlet van. Az ember nem tud választani, szoros a verseny is. Van-e ennek valami hátulütője vagy felmerül-e ezen a téren valami probléma?

A legnagyobb problémát a hallókészülék-ellátásban és az utógondozásban látom. Sajnos már a hallókészülék kiadás sem működik mindig szakszerűen, hiszen sem a megfelelő tárgyi feltételekkel sem a megfelelő szakember csapattal nem rendelkeznek. A gyermekellátás nagyon speciális terület, mely csakis a szülő, szurdopedagógus, audiológus, akusztikus együttes közreműködésével érhet el ereményt.


Mire készül az EduKid mostanában?

Nálunk mindig zajlik az élet. Szervezzük a hivatalos megnyitó partinkat, a gyerekeknek Mikulás parti lesz az Akácfa utcában december 6-án, sok-sok meglepetéssel, programmal. Vendégeink lesznek a Fóti Gyermekváros kis lakói és a Halld meg a világot! rajzpályázatunk nyertesei. Szülőknek és felnőtteknek nyílt napokat szervezünk, hogy megismerhessenek minket, munkánkat.


Mire vagy a legbüszkébb?

Az évek alatt sok elismerésben, kitűntetésben volt részem, mégis a legbüszkébb a 2012-ben kapott Oros Kálmán Emlék érmemre vagyok, hiszen azoktól az emberektől kaptam akik hallássérültek, akikért ez már számomra réges-rég nem szakma, hanem hivatás.


teol.hu

Speciális hallásdiagnosztika
hallókészülékek, fülillesztékek, elemek, kommunikációt segítő eszközök...
Copyright © 2015. Minden jog fenntartva EduKid kft.. | Az oldalt fejlesztette: Audiosoft IT-Consulting Kft.