Mobil: +36 20 337 26 35

Hangok a csukott ajtón túlról

A hallás az ember egyik legfontosabb érzékelési lehetősége, ezen alapul a beszéd. A hallássérültek jelentős hátrányban vannak a jól hallókkal szemben, de számukra is van segítség. Erről is szólt a pénteken Szekszárdon rendezett Egy nap a hallás jegyében című konferencia.


- A lényeg, hogy minden gyerek tanuljon meg valamilyen módon kommunikálni, vagy beszéd, vagy jelnyelv útján. Ha ez nem történik meg, akkor bezárul körülötte a világ, elveszíti önmagát. De tudni kell, hogy minden gyereken lehet segíteni - hangsúlyozta Takács Attiláné gyermek-audiológus, a Tolna Megyei Siketek és Nagyothallók Egyesülete és az EduKid Gyermek Hallásdiagnosztikai és Fejlesztő Központ által rendezett szekszárdi konferencia egyik előadója.


A szakember lapunknak elmondta: nagyon fontos, hogy a halláskárosodást idejében felismerjék. - A hallásvizsgálat az egész életet befolyásolhatja. Szakszerűtlen vizsgálat esetén előfordulhat, hogy a gyereket hallássérültnek tartják, pedig nem az. Vagy, hogy értelmi fogyatékosnak mondják, holott hallássérült. A téves diagnózis alapján pedig esetleg teljesen másképp kezdik el fejleszteni, mint arra szüksége lenne - magyarázta.


A halláskárosodott gyerekek nagyjából hat hónapos korukban kezdik „elveszíteni” a hangjukat, nem figyelnek, nem fordulnak a hang irányába, a gagyogásuk pedig abbamarad. A szülők otthon egyszerű zajkeltő eszközökkel is „tesztelhetik” gyereküket, de például azt is figyelembe kell venni, hogy a kicsi - amellett, hogy hallja a hangokat - csak akkor tud a hang felé fordulni, ha arra már fizikailag is képes. Előfordul olyan is, hogy csak egy fülzsírdugó okoz hallásproblémát. Mindenesetre először azt kell tisztázni, hogy orvosi jellegű problémáról van-e szó. Ha igen, meg kell gyógyítani a kicsit. A gyerek ugyanis, aki úgy érzékeli, mintha csukott ajtón keresztül beszélnének hozzá, nem tud megtanulni rendesen beszélni.


Ha az orvosi problémát kizárták, következik a másik eshetőség, a hallóideg károsodás. Ebben az esetben a lehető leghamarabb hallókészüléket kell kapnia a gyereknek, hogy a beszédfejlődésben minél kevésbé maradjon le.


Bár a cél az, hogy lehetőleg minden hallássérült gyermek integrált oktatásban részesülhessen, a dél-dunántúli régióban is van olyan speciális oktatási intézmény, amely hallássérült gyerekeket lát el: ez a kaposvári székhelyű Duráczky EGYMI. Az intézmény 1991 óta ún. utazótanári ellátást is biztosít. A szakszolgálatnál dolgozó pedagógusok segítik a hallássérült gyerekek beilleszkedését, fejlesztését. Nagyné Tóth Ibolya, a szakszolgálat vezetője elmondta: Tolna megyében a szekszárdi ún. decentrumban folyik a gyerekek fejlesztése, hetente egyszer. Emellett a befogadó iskolák pedagógusait is felkészítik a hallássérült gyerekek sajátos nevelési igényeire. Mindemellett szülősegítő szolgáltatásaik is vannak.


A technika is nagy segítségére tud lenni a halláskárosultaknak. Vannak viszont olyan szituációk, - például egy sok háttérzajjal terhelt tanítási órán - amivel a mégoly intelligens hallókészülékek sem tudnak megbirkózni. Erre is van megoldás, az ún. FM technológia, ami lényegében egy adó-vevő rendszer. Ennek lényege, hogy a hallókészülékre egy kis vevőberendezést szerelnek, az előadón pedig egy adó készülék van, ezáltal jó minőségben hallható a beszéd.


A segítség persze nem csak a technikától várható, hanem például az ember leghűségesebb barátjától is. A kutya a hallássérülteknek is képes segíteni. A budapesti Gaál Zsanett uszkárja, Chili, az ország első vizsgázott hallássérült segítő ebe. A fiatal hölgy elmondta: a kutyák erősíthetik a sérült emberek önbizalmát, magabiztosságot adnak és a beszédkészséget is fejleszthetik. Otthon, a háztartásban pedig a különféle hangokat gazdájuk bökdösésével jelzik. Minden hangra - telefon, csengő, ébresztőóra, mikrohullámú sütő, stb. - egyféle jelzést adnak, és azt mindaddig folytatják, egyre erőteljesebben, amíg a gazdájuk fel nem figyel rá. Ha ez megtörtént, „megmutatják” azt a hangforrást, ami a jelzést adta.


Soha nem szabad megrázni a kisgyereket

A szakemberek mellett elsősorban a szülőkön múlik, hogyan alakul a hallássérült gyerekek élete. Van, hogy szó szerint. Dr. Scheiber Dóra gyermekgyógyász, az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet munkatársa többek között arról beszélt, hogy a krónikus betegségben szenvedő, illetve fogyatékkal élő gyerekek gyakrabban vannak kitéve bántalmazásnak. Vannak szülők, akik nem tudják feldolgozni, hogy beteg, vagy sérült gyermekük van. A 0-3 éves gyerekek leggyakoribb bántalmazási formája a gyerek megrázása, amivel a fáradt, kontrolljukat vesztett szülők, gondozók súlyos sérüléseket, maradandó károsodásokat, akár halált is okozhatnak a gyereknek. Fontos tehát, hogy a kicsiket semmilyen körülmények között sem szabad megrázni, még félrenyelés, újraélesztés esetén sem.


Amikor az a baj, hogy valaki jobban hall

Nem csak rosszul halló emberek vannak, hanem olyanok is, akik bizonyos hangmagasságokat sokkal jobban hallanak. Ez azért baj, mert ezek a hangmagasságok tovább hangzanak, így gátolhatják a beszédértést, és lényegében ugyanazok a panaszok jelentkeznek, mint nagyothallás esetén. Az ún. hallásébresztéssel korábban a francia Berard foglalkozott, idehaza Bárczi Gusztáv használta először a hallásébresztés kifejezést. Ma Pataki László professzor végez ilyen terápiát, amelynek lényege, hogy tíz napon át, naponta kétszer fél órán keresztül a pácienssel olyan zenét hallgattatnak, amelyből kiszűrték a túlcsengő hangokat, de egy-egy pillanatra a szűretlen muzsika is felhangzik. A terápia hatására az agy megtanulja legátolni a problémás hangokat és javul a beszédértés.


teol.hu

Speciális hallásdiagnosztika
hallókészülékek, fülillesztékek, elemek, kommunikációt segítő eszközök...
Copyright © 2015. Minden jog fenntartva EduKid kft.. | Az oldalt fejlesztette: Audiosoft IT-Consulting Kft.