Mobil: +36 20 337 26 35

Interjú Takács Katalinnal az ország egyetlen gyermekaudiológusával

A 2009-ben alakult EduKid Speciális Hallásdiagnosztikai, Rehabilitációs és Oktató Központ Magyarország első olyan helye, ahol megvalósult a felnőtt ellátástól teljesen független gyermek hallásdiagnosztika és rehabilitáció.


Vezetője Takács Katalin, az ország első, nemzetközi végzettségű gyermekaudiológusa és akusztikus-specialistája. Az ő álmaként megvalósult Központ az ország minden részéről fogadja nemcsak a hallássérült, hanem a halmozott fogyatékkal élő gyermekeket és fiatal felnőtteket. Az édesanyák visszajelzéseiből kiderül, hogy ez egy olyan gyermek- és szülőbarát hely, ahol családias környezetben, modern vizsgálati eszközökkel, a szakemberekkel és a szülőkkel együttműködve zajlik a gyermek korának és mentális állapotának megfelelő speciális vizsgálat és rehabilitáció, fejlesztés.


2014-ben az EduKid országos, felvilágosító kampányt indított, mely a kisgyermekkori hallásszűrés, megelőzés és rehabilitáció fontosságára hívja fel a figyelmet. A HÍD program néven futó projekt mellé állt Kabai László az Irigy Hónaljmirigy dobosa.


Takács Katalin neve az évek során egybeforrt a gyermekaudiológiával, a szakmai berkekben mindenki tudja, hogy ha probléma van a kicsi gyermek hallásával, akkor őt kell keresni. Ő az, aki szívvel-lélekkel, folyamatosan képezve magát, nap, mint nap megújulva, kedvesen végzi munkáját, vezeti a Központot, foglalkozik a gyermekekkel, tanul és tanít, prevenciós előadásokat tart határon innen és határon túl is.


Vajon honnan, miből fakad ez az elhivatottság a szakma iránt? Milyen érzés egyedüliként helytállni gyermekaudiológusként? Milyen tapasztalatokat gyűjtött az évek során? Erről és az audiológus szakma mai helyzetéről kérdeztük:


- Milyen út vezetett ahhoz, hogy elsősorban a gyermekekkel foglalkozzon?


- A szüleim szeretete és az élethetez való hozzáállása a tanítás terén volt az a minta, ami miatt úgy döntöttem, hogy én is gyerekekkel szeretnék foglalkozni. Édesapám gyermekeket tanított focizni és minket is arra nevelt, hogy mindent a saját erőnkből érünk el, édesanyámtól pedig az élet szeretetét tanultam meg. Azt mondta mindig nekem, hogy soha ne felejtsem el honnan jöttem, tanuljak sokat, és segítsek másokon.


- Miért pont ezt a szakmát választotta?


- Az egészségügyi pályát testvérem miatt választottam, hiszen általános iskola nyolcadik osztályában az általa kidolgozott tételeket gépelve ismertem meg-e csodálatos szakmát és mivel ő is ezt a szakmát választotta, így általa már korán beleláthattam e rejtelmekkel teli világ szépségeibe és buktatóiba


- Mi motiválta arra, hogy külföldön képezze tovább magát? Nem volt elég az a tudásanyag, amit Magyarországon kapott? Úgy tudom a németországi Lübeckben szerezte meg nemzetközi végzettségét.


- Ahhoz, hogy ez sikerüljön, három dolog kellett: a szerencse, a szeretet és a családi háttér. Amikor felajánlották, hogy az első magyarországi hallásakusztikus üzletben dolgozhatom, nagyon örültem. De azt is mondták, hogy ennek az a feltétele, hogy többször hónapokra Németországba kell mennem tanulni. Döntenem kellett, hogy merre induljak tovább? A családom egyből mellém állt és szüleim, testvéreim biztosítottak arról, hogy ez a jövő - így fájó, szomorú szívvel, gyermekemet rájuk hagyva, csupa szorongással, de bízva a jövőbe és bennük felszálltam a vonatra, amit máig sem bántam meg.


Magyarországon még a felnőtt oktatás sem igazán megoldott, szabályozott, a gyermek ellátás ennél sokkal bonyolultabb - nemzetközi minősítéssel ellátott szakoktató, audiológus, hallásaksuztikus mester csak egy van Magyarországon: Deményné Marada Gyöngyi. Ő az egyedüli, aki követi a nemzetközi és a magyarországi protokollnak, előírásoknak megfelelő szakmai képzést - mind elméleti és gyakorlati szinten -, de a képzésre meghatározott idő nagyon kevés. Nálunk maximum másfél év, ezzel szemben külföldön minimum három év a képzés, és az ottani gyakorlat szerint az audiológus utána sem dolgozhat önállóan, csak felügyelettel, egészen a mestervizsga elvégzéséig.. A gyermekaudiológus képzés erre épül rá - sokkal többet és mást tanul a hallgató, mint a felnőtt audiológus, hallásakusztikus.


- Mik a nehézségei, hátrányai és előnyei ennek a szakmának?


- Nem érzek hátrányokat és előnyöket,mivel nem szakmaként, hanem hívatásként élem meg a mindennapokat. Nagyon szeretem a gyermekeket, a nagyothallók és a siketek világa számomra sokszor sokkal közelebb áll mint a hallóké. Úgy érzem, hogy a gyermekek mindig őszinték, szeretetük még önzetlen és tiszta. Jó velük lenni és értük tenni. Szavak nélkül is hálásak, és csodálatos élmény látni, amikor egy jól kiválasztott és beállított hallókészülék által által kinyílik számukra a világ. A mosoly, amit ilyenkor kapunk tőlük semmivel sem pótolható.


- Milyen érzés egyedüliként, nemzetközi végzettséggel gyermekaudiológusnak lenni?


- Sokkal boldogabb lennék, ha ez nem így lenne, mert akkor a hazánkban élő hallássérült - nagyothalló és siket - gyermekek helyzete is változna. Szeretnék egy olyan világban élni, ahol az Ő érdekük lenne a fontos és együtt az orvosokkal és a kollégákkal, szövetségekkel és a megfelelő képző intézményekkel, oktatásüggyel összefogva számukra is megnyitni a jövő kapuit és nem fogyatékosként kezelni Őket.


- 2009-ben megvalósult az álom: megnyitotta kapuit az Ön által létrehozott EduKid. Ennek már lassan öt éve... Mit tapasztalt ezalatt az idő alatt a gyermekellátásban?


- Több mint 20 éve foglalkozom hallássérültekkel és anyacégemnek a De-Maxnak köszönhetően olyan képzésekben is részesültem, és olyan támogatást kaptam, amiről sokan csak álmodoznak. Nélkülük soha nem jöhetett volna létre az Edukid - az eltelt időben rá kellett jönnöm, hogy ez a szakma az egészségügynek az az ága , ahol nincs vége a tanulásnak és csakis akkor foglalkozhatok a gyermekekkel ha még többet képzem magam - jelenleg is két továbbképzésen veszek részt. Fontosnak tartom, hogy tudjam, értsem a gyermekek világát, ne ijedjek meg a kihívásoktól: minden mentális állapotú gyermeknek tudjak segíteni, hiszen sokszor rajtam múlik a jövőjük. Igaz, hatalmas felelősség, de mindent megér a mosolyuk


- Oktatóként, szakemberként mit tapasztal a mindennapokban: van jövője, hogy hazánkban is elismerjék ezt a szakmát?


- A remény soha nem hal meg: szeretném, ha követnénk a külföldi példákat és főiskolai szintű, magasan képzett szakemberek foglalkoznának nemcsak a gyermekekkel hanem a felnőttekkel is.


- Most már van szakmai képzés Magyarországon. Milyen kilátásai vannak a jövő audiológusainak?


- Ez egy nagyon nehéz kérdés. Csakis akkor lesz jövő, ha a jelent sem felejtjük el. A tudás kincs. Én úgy látom, hogy elismerés, felelősség és jövő csak akkor van, ha folyamatosan tanul az ember, és folyamatosan képzi magát. A tudomány, a technológia fénysebességgel fejlődik, és nekünk is lépést kell tartanunk a modern kor változásaival. Ezt csak folyamatos tanulással lehet követni. A tanulást nemcsak szakmai szinten értem, az embernek önmagát is ismernie, képeznie kell. Csak így tudja átadni az ismereteket a következő generációnak.


- Egyre több hallássérült gyermek születik, vagy derül ki korai kisgyermekkorban valamilyen hallásprobléma. Egy szakmai kérdés: milyen a mai hallókészülék ellátás és rehabilitáció?


- Hazánkban jelenleg nagyon jó a helyzet, hiszen a támogatások mértéke megfelelő és a gyártó cégeknek köszönhetően a legmagasabb műszaki tudású készülékeket is megkaphatják a hallássérültek - ugyanakkor a legjobb készülék sem működhet jól megfelelő beállítás, hallásrehabilitáció nélkül. Ezen a területen még van bőven mit fejlődni.


- Hogyan látja a hallássérült gyermeke, és családjuk helyzetét?


- Megfelelő készülékkel, a gyermek korának, hallásállapotának és mentális képességeinek megfelelő, személyre szabott rehabilitációs tervet követve nagyon jó eredményeket lehet elérni. De ehhez olyan összefogásra van szükség, amihez a pedagógusok, logopédusok, szurdopedagógusok és a család együttműködése nélkülözhetetlen. Sokszor elfelejtjük, nem tudjuk elképzelni, hogy hallássérültként és siketként is lehet teljes életet élni. Fontos, hogy soha ne „erőszakoljuk” meg a családokat, csak mutassunk utat nekik, lássuk el őket minél több információval, kezeljük Őket egyenrangú emberekként, tiszteljük és fogadjuk el az általuk választott életet és akkor biztos, hogy nyitnak felénk és együttműködve mindent elérhetünk.


- Hogyan látja a jövőt?


- Sokkal nyitottabb vagyok, mint akár fél évvel ezelőtt: szeretem a hivatásom, oktathatok, a sors összesodort olyan emberekkel akiknek szintén a gyermekek jövője a legfontosabb. Orvosokkal, védőnőkkel, logopédusokkal, szurdopedagógusokkal, szövetségekkel és alapítványokkal, akikkel ha összefogunk sokkal könnyebb lesz. Soha nem fogom elfelejteni honnan jöttem, a cél mindig ott van előttem és most sem vagyok ebben egyedül, hiszen a családom is mellettem áll, mindenben támogat. Még nagyon sokat szeretnék tanulni, hogy a tapasztalataimat átadhassam, továbbadhassam a jövő gyermekaudiológusainak, hogy Ők is átélhessék azt a csodát amit nap-mint nap, amit kapok a gyermekektől és szüleiktől.


- Mi az, amire a legbüszkébb?


- Az Oros Kálmán emlékérmemre és a gyermekek mosolyára


rehabportal.hu
Speciális hallásdiagnosztika
hallókészülékek, fülillesztékek, elemek, kommunikációt segítő eszközök...
Copyright © 2015. Minden jog fenntartva EduKid kft.. | Az oldalt fejlesztette: Audiosoft IT-Consulting Kft.