Mobil: +36 20 337 26 35

Mit hall a baba?

A helyes beszédfejlődéshez elengedhetetlen, hogy a csecsemő hallása ép legyen. Takács Attilánét, Magyarország egyetlen végzett gyermekaudiológusát és hallásspecialistáját a csecsemők korai hallásvizsgálatáról és rehabilitációjáról kérdeztük az általa alapított hallásdiagnosztikai és fejlesztőközpontban.


A törvény előírja, hogy minden újszülöttet az első 2-5 napban szűrni kell a kórházban, ehhez képes az intézmények kétharmadában nincs megfelelő műszerpark a hallásvizsgálat elvégzéséhez. Viszont hat hónapos korig ki kell derülnie, hogy ép-e kisbaba hallása, hiszen csak akkor lesz megfelelő a beszédfejlődése is. Különösen oda kell figyelni azokra a csecsemőkre, akiknél fertőzés történt a terhesség alatt, netán a szülés közben vagy után komplikációk léptek fel. A hat hónapos kor fordulópont a fejlődésben, a hallás ekkor változik. Bár ép hallással születik egy baba, ám féléves korára rosszabbodhat a helyzet. De ez fordítva is igaz, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés. Intő jel lehet például, hogy a nagyon hangos zajra sem figyel, ám a valós eredményhez hátulról kell adni a hangot. Sokszor hívnak sírva az anyukák, hogy ráírták a baba lapjára, siket, pedig lehet, hogy csak magzatmáz van a fülében - említi a kirívó példát Takács Attiláné.


A hallásvizsgálat során különleges műszerrel nézik meg, hogy minden rendben van-e a hallójáratban. Utána a belsőfülben levő szőrsejtek mozgását mérik, ami fájdalommentes, nem kell elaltatni a csecsemőket, cumizhatnak, szophatnak, a lényeg, hogy valamivel eltereljék a figyelmüket. Ez a vizsgálat pontosan megmutatja, van-e gond. Ha problémát észlelnek, havonta ellenőrzik a babákat.


- Amikor a gyerkőc elérte a kritikus hat hónapos kort, és gond van, akkor kezdődnek a speciális vizsgálatok. A központunkban egyetlen vizsgálatnál - mely rendszerint 15-20 percig tart - sem kell elaltatni a csecsemőt. Kamerával is rögzítjük a folyamatot, végignézzük, hogy megvoltak-e a szükséges reakciók. A vizsgálatot minimum 2-3 szakember jelenlétében végezzük el. Ha az összes eredmény azt mutatja, hogy valamilyen idegi eredetű hallásprobléma áll fenn, akkor kell elkezdeni a hallókészülékes rehabilitációt. Mindig az audiológus szakorvos jelenlétében beszéljük meg a szülőkkel, mi a teendő - folytatja a szakember. - Amikor feladjuk a babára a hallókészüléket, ez csak az első lépés. Először megtanítjuk a kisgyermeket hallókészülékkel hallani, majd ezt követi a beszéd elindítása, fejlesztése. Ezért nem is mondom, hogy hallási fogyatékosság, hanem hogy a gyereknek kommunikációs gondja van. Ha nem ültetjük el a gyerekben, hogy fogyatékos, akkor ugyanúgy fog felnőni, mint ép hallású társai. Ezt a szemléletet szeretném átadni a szülőknek.


szabadfold.hu
Speciális hallásdiagnosztika
hallókészülékek, fülillesztékek, elemek, kommunikációt segítő eszközök...
Copyright © 2015. Minden jog fenntartva EduKid kft.. | Az oldalt fejlesztette: Audiosoft IT-Consulting Kft.