Mobil: +36 20 337 26 35

Sok antibiotikumos kezelést kapnak a gyerekek

„Szerencsére, egyre kevesebb a beteg gyerek, ám addig mindenképp érdemes visszajárni Székelyföldre, amíg hasznos tanácsokat tudunk adni a szülőknek” - e szavakkal vontak párhuzamot többéves székelyföldi munkájuk eredménye és hasznossága között a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai, akik kedden Madéfalván rendeltek. A doktorokat munka közben látogattuk meg.

A madéfalvi Zöld Péter Általános Iskolában kedden fül-orr-gégészeti szűrést és hallásvizsgálatokat tartott a Budapestről érkezett három szakorvos, akik két nap tapasztalatait osztották meg.

„Vasárnap Székelyudvarhelyen 150, Madéfalván hétfőn és kedden több mint háromszáz gyereket vizsgáltunk meg. Sajnos, nagyon sok problémás gyerekkel találkoztunk: főleg hurutos betegségeket fedeztünk fel, de olyan eset is előfordult, hogy egy gyerek a nem megfelelő antibiotikumos kezelés miatt hallássérült lett” - tudtuk meg Takács Katalin audiológustól.

A szakember tapasztalatai szerint a leggyakoribb probléma, hogy a székelyföldi gyerekek nagyon sok antibiotikumos kezelést kapnak. „Pedig mindig elmondjuk, hogy egy évben legtöbb két antibiotikumos kezelést kaphatnak, ezzel szemben olyan esettel is találkoztunk, hogy egy kisfiú májusig már a nyolcadik antibiotikumos kezelésén van túl. Sajnos, a családorvosok túl könnyen írnak fel ilyen típusú kezelést, holott szabály, hogy például tizenkét éves korig enyhe meghűlés esetén csakis orrszívó porszívót kellene alkalmazni” - fogalmazott Takács Katalin, akinek tapasztalata szerint sok kisgyerek kapott sokkot a mifelénk alkalmazott altatás nélküli orrmandula kivételétől. Olyan esettel is találkoztak, igaz, nem a mostani vizsgálat alkalmával - teszi rögtön hozzá -, hogy egy gyerek a műtéttől kapott sokktól három évig nem beszélt. Az elmúlt három nap alatt két hallássérült gyereket vizsgáltak, akiknek hallókészülékre lesz szüksége.

A megelőzésen a hangsúly

Udvarhelyi Beatrix fül-orr-gégész szerint megfelelő megelőzési technikákkal nagyon sok megbetegedés elkerülhető: a fűtött helyiségekből nem szabadna hirtelen a hidegbe kimenni, mert „azt a fül nem bírja”. A hurut kialakulása is elkerülhető lenne, amennyiben megfelelő módon fújnák ki orrukat a gyerekek, nátha esetén pedig használnák az orrszívó porszívót. „Évek óta járok Székelyföldre, Madéfalván most rendelek először. Minden évben úgy érzi az ember, többé hála Istennek nem kell jönni, aztán találkozunk egy-két olyan esettel, amikor úgy érezzük, megérte idejönni és segíteni. Addig érdemes visszajárni és dolgozni, amíg újat tudunk mondani a helybélieknek” - hangsúlyozza Udvarhelyi Beatrix.

Folytatódik a szűrővizsgálat

Május 11-én, szerdán Kósteleken és a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központban lesz szűrővizsgálat, továbbá folytatódnak a vizsgálatok a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház gyermekosztályán. Ugyancsak szerdán fül-orr-gégészeti szűrés és hallásvizsgálat lesz a csicsói Kájoni János Általános Iskolában, gyermekgyógyászati és fogászati vizsgálat a madarasi Kiss Ferenc Általános Iskolában, és folytatódnak a vizsgálatok, a kezelések a csíkszentdomokosi gyerekek számára az OTP-fogászati buszon.

Speciális hallásdiagnosztika
hallókészülékek, fülillesztékek, elemek, kommunikációt segítő eszközök...
Copyright © 2015. Minden jog fenntartva EduKid kft.. | Az oldalt fejlesztette: Audiosoft IT-Consulting Kft.