Mobil: +36 20 337 26 35

Hallásfejlődés

A babák már a méhen belül is hallanak, hiszen a szülés előtti utolsó hetekben egyre jobban érzékelik a külvilág hangjait. A születést követően nagyon nagy szerepe van a hallásnak, hiszen emberré válásunkban elengedhetetlenül fontos, az agyban elősegíti az agy egészséges fejlődését és áttételesen hatással van a fizikai fejlődés mérföldköveinek elérésére, mint az ülés, az átfordulás, a mászás és a járás képességének elsajátítására.

0 - 3 hónapos korban

A baba hallása egy hónapos korára teljesen kifejlődik, bár még nem érti és nem képes kiértékelni a hallás útján begyűjtött információkat. A csendben alvó kisbaba a hirtelen zajok miatt felébred. A kisbabát megnyugtatja az anya hangja, egyre több hangot ad és elkezd gőgicsélni.

3 - 6 hónapos korban

A harmadik hónap körül az agy azon része, amely a hallásért, a beszédért és a szaglásért felelős egyre aktívabb és befogadóbb lesz. A gyermek mozgatja a szemeit, fejét a hangforrás felé fordítja, reagál az anya hangjára, sokféle gügyögő hangot ad ki, mint az "oh" és a "ba-ba", változtatja hanglejtését. A kisbabák kedvelik a csörgő és más zajokat keltő játékokat. Úgy tűnik, a baba tudatában van a környezetének és érzékeli a személyeket és az eseményeket. Öt hónapos korára a baba már képes felismerni a hangok forrását és mindig nagy érdeklődéssel fordul az addig ismeretlen hangok irányába

6 - 10 hónapos korban

A csecsemő megfordul, és próbálja megtalálni a látómezőn kívüli hang forrását. Ekkor már reagál arra, ha a nevén szólítják, ha csöng a telefon, ha emberek hangját hallja még akár zajos környezetben is. A kisbaba már megérti azt, hogy nem és más gyakran használt szavakat is. Hangokat ad ki, emelkedő vagy csökkenő hanglejtéssel, odafigyel a zenére vagy éneklésre. Elkezd gagyogni, ritmikus szótagokat ismételni (te-te-te, ba-ba-ba)

10 - 15 hónapos korban

A gyermek már a hátulról érkező hang forrását is megtalálja és a távoli zajokra is tisztán reagál. A baba utánozza az egyszerű hangokat és szavakat, sok különböző hangot képes kiadni, beleértve a magán- és mássalhangzókat. Az emberi hangra gügyögéssel reagál, ha megkérik rámutat vagy ránéz tárgyakra és személyekre. A csecsemő láthatólag képes arra, hogy passzívan befogadja az információkat (például tanul olyan eseményekből, amelyek közvetlenül és aktívan nem érintik).

15-18 hónapos korban

Ebben a korban a gyermek már meghallja és reagál arra, ha egy másik szobából hívják. Ekkorra a hangja már normálisan hangzik, és elkezdi formálni az első szavakat. A tipegő kisgyermek képes követni az egyszerű, kimondott instrukciókat vizuális jelzések (rámutatás, a tekintet irányváltása) vagy érintés nélkül. Amikor kérdezik, felismer személyeket, testrészeket és játékokat; gesztikulál az elhangzottaknak megfelelően, a zene ritmusára ringatózik és a hallott szavakat ismétli. A hallással kapcsolatos problémák korai felismerése, alapvető fontossággal bírnak a baba további fejlődése szempontjából. Ha a legkisebb gyanú támad e téren, akkor feltétlen keressen fel szakembert.

Speciális hallásdiagnosztika
hallókészülékek, fülillesztékek, elemek, kommunikációt segítő eszközök...
Copyright © 2015. Minden jog fenntartva EduKid kft.. | Az oldalt fejlesztette: Audiosoft IT-Consulting Kft.